ניסים צוק-רן

ניסים צוק-רן
תואר
Ph.D
דוא"ל
ntsukran@gmail.com
נושא המחקר

האל מטֶּה את לב האדם, השפעת האל על החלטותיו של האדם ועל מעשיו, על פי ספר שמואל והאיליאדה לאור הרקע ההיסטורי-חברתי

מטרת המחקר היא לתרום לשאלת הבחירה החופשית, וליתר דיוק – בחינת השפעת האל על החלטת האדם וכיצד נתפסת הבחירה בהקשר זה. זאת באמצעות בחינת נושא זה בשני טקסטים מכוננים – ספר שמואל והאיליאדה.
במוקד המחקר תעמוד בחינת הביטוי הספרותי ליחסי גומלין בין מצב החברה והשלטון לבין הגדרת האחריות. זאת לאור ההבחנה בין תרבות הבושה לתרבות האשמה, תוך מתן תשומת לב מיוחדת למוטיב התערבות האל במעשי בני האדם. המחקר ינסה לענות על השאלה: האם שינויים במבנה החברתי, למשל, בין חברה שִבטית למבנה ריכוזי מאחֵד, משפיעים על הדרך שבה אנשים או מנהיגים תופסים את האחריות למעשיהם, כפי שעולה מתוך הטקסטים?

 

ברקע הרחב של המחקר עומדים הנושא הכללי של חופש הבחירה ותפיסותיו השונות של האדם את הבחירה הנובעת מהשפעת התרבות שבתוכה פועל: האם היא קיימת? האם היא חופשית? מהי דרגת האחריות שנובעת מחופש זה על מעשיו והחלטותיו של האדם? כיצד הוא תופס את החלטותיו – כעצמאיות או כניתנות להשפעה?

ההשוואה תתמקד בשני הבטים צרים יותר: באילו אופנים באה לידי ביטוי תפיסת השפעת האל על רצון ופעולת גיבורי העלילה? האם וכיצד השפעות אלו נגזרות משלבים בהתפתחות התרבותית / חברתית של עם?

המחקר יבחן את הנושא דרך ניתוח והשוואה של מוטיבים אלה בטקסטים המכוננים, ספר שמואל והאיליאדה.

לפי אחת הטענות הרווחות, התרבות המערבית של ימינו צמחה משזירת תרבות ישראל ותרבות יוון ורומי עם הנצרות. הסיפורים המכוננים של תרבויות קדומות אלה משקפים במידה רבה את התפיסות ואת התודעה של האדם שחי בהן. לסיפורי המקרא ולאפוסים של הומרוס השפעה רבה מאוד על תרבות העולם בכלל ועל התרבות המערבית בפרט, אשר בתוכה אנו חיים.

עבודה זו תנסה לבסס את ההנחה שלפיה קיימת הקבלה וזיקה בין התרבויות ביחס למוטיב. ולכל הפחות, קיים מכנה משותף ברקע ההיסטורי של התפתחות שני העמים, בהיבטים של התלכדות שבטים תחת מלך ריכוזי, ובהיבטים התרבותיים שמשפיע על הקבלה זו. כל זאת, מתוך רצון לנסות להבין טוב יותר את תרבותנו והמניעים להתנהגותנו החברתית בתוכה.

 

Research topic: Deity diverts the human heart, Deity influence on decisions and actions of man, according to the book of Samuel and the Iliad.  

This thesis deals with the earliest approaches of the pre-classical ancient Greek and biblical cultures to the motif “Deity diverts the human heart”. Meaning: modes of thinking about the impact of Deity on man, and man's responsibility for his actions, as reflected in the founding texts. The aim of the work to shed light on different perspectives of this theme in the pre-classical Greek thought, as reflected in the Homeric literature, and Jewish thought, as reflected in the Bible.

 

מסלול חיים:

כיום, דוקטורנט במחלקה לספרות משווה באונ' בר-אילן, ובמקביל מדריך טיולי אופנים בארץ ובחו"ל משנת 2008, כולל הסמכות ממכללת וינגייט וביה"ס לתיירות אונ' חיפה. בשנת 2015 הוסמכתי לתאר שני בלימודים קלסיים באונ' בר-אילן. בשנת 2001 הוסמכתי לתאר שני במנהל עסקים MBA עם תזה בתחום השיווק. בשנת 1991 הוסמכתי לתאר ראשון בהנדסת חשמל ומחשבים מאוניברסיטת בן-גוריון BSc.E.E. התמחות בעיבוד אותות ואלגוריתמים לעיבוד תמונה. משנת 1991 ועד 2012 עבדתי במגוון תפקידים בתחום ההי-טק, בנהם: ניהול מחלקת פיתוח תכנה למערכות תקשורת, הנדסה ותכנון רשתות תקשורת ציבוריות בחברת נורטל הקנדית, ניהל אזור מזרח אירופה לשיווק מכירות ופיתוח עסקי, וניהול בכיר באזור אירופה בחברת אוויה האמריקאית בתחום מערכות תקשורת לארגונים גדולים.

 

תאריך עדכון אחרון : 02/02/2022