ספרות בלשית

הספרות הבלשית המודרנית היא ז'אנר שהתחיל במאה ה-19 עם כתיבתו של א"א פו. הז'אנר הלך והתפתח עם כתיבתו של ארתור קונן דויל והבלש המפורסם שלו שרלוק הולמס. בין שתי מלחמות העולם הז'אנר קיבל תאוצה כשבמקביל מתפתח תור הזהב של הספרות הבלשית הבריטית (אגתה כריסטי, דורות'י ל' סיירס ועוד) ובארה"ב מתפתחת סוגת הבלש הקשוח (דשייל האמט, ריימונד צקנדלר ועוד). במהרה החל הז'אנר הבלשי, שהוא חלק מהספרות הפופולרית להפוך לאחד הז'אנרים הנקראים ביותר בעולם.

אם בתחילה היה נדמה כי ספרות בלשית היא אסקפיסטית בלבד, הרי שבהדרגה היא הולכת ומתפתחת לכזו המשקפת את החברה בה היא נוצרה, כשהיא מציפה בעיות מסוגים שונים. המחקר עוסק בקריאה של ספרות בלשית עכשווית מפריזמות שונות ובוחן כיצד ספרות זו מעלה נקודות שונות המשקפות את המציאות החברתית העכשווית.

לפרטים נוספים בנושא לימודים ומחקר ספרות בלשית במחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר דרך עמוד צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.

 

חוקרים

מידע נוסף

על אודות ד"ר ענת קופלוביץ'-ברייר והקשר שלה לספרות בלשית

ד"ר קופלוביץ'-ברייר, בוגרת תואר ראשון בספרות משווה ובספרות ישראל בהצטיינות, בוגרת תואר שני בספרות משווה בהצטיינות ודוקטורט בספרות משווה, כולם באוניברסיטת בר-אילן, מרצה עתירת ניסיון וחוקרת מובילה בתחום הספרות הבלשית.

ד"ר קופלוביץ'-ברייר מרצה בקורס 'התפתחות הסיפורת הבלשית' במסלול לימודי תואר ראשון, קורס העוסק בהתפתחות הספרות הבלשית בתור הזהב שבין שתי מלחמות העולם ועד לימינו, ומתמקד בסוגי בלשים ספרותיים ובניתוח תתי ג'אנרים בסוגה הבלשית. כמו כן, מרצה ד"ר קופלוביץ'-ברייר במגוון קורסים במסלול תואר שני.

בין פרסומיה בתחום הספרות הבלשית ניתן לציין את הבאים:

> “North to South through a Post-Feminist Prism: Israeli Society as Reflected in Ora Shem-Ur’s xpr, Fictional Detective Novels,” Humanities 11.133 (2022): https://doi.org/10.3390/h11060133/.

 

> “Jews under the Magnifying Glass: Judaism and the Jewish Community in Non-Jewish Detective Fiction,” Modern Language Review, 115.4 (2020): 791-808.

 

> “A Roman and a Foreigner: Lindsey Davis' New Roman Detective Series.” In: Rewriting the Ancient World: Greeks, Romans, Jews and Christians in Modern Popular Fiction. Edited by Lisa Maurice, Brill: Metaforms: Studies in the Reception of Classical Antiquity 2017. pp. 49-66.

 

> “Be’er-Sheva in Shulamit Lapid’s Lizzie Badiḥi Series.” In: The Palgrave Encyclopedia of Urban Literary Studies. Edited by J. Tambling, Palgrave Macmillan, Cham, 2019. https://doi.org/10.1007/978-3-319-62592-8 7pp.

 

לחקור את הספרות הבלשית ואת המורכבות של הבלשים הספרותיים

ספרות בלשית טומנת בחובה עלילות מרתקות ודמויות מורכבות, ומחקר ספרות בלשית מציע הזדמנות להתעמק בסוגה ייחודית זו ולבחון את השפעתה על החברה. כאשר אחד ההיבטים המעניינים ביותר של ספרות בלשית הוא דמותו של הבלש.

בלשים ספרותיים אמנם חוקרים עברות ופשעים אך בד בבד הם מבצעים חקירות אינטלקטואליות ומציעים תובנות מעמיקות על הטבע האנושי, על נפש האדם ועל החברה. בלשים ספרותיים בוחנים מקרוב את היחסים העדינים שבין חוק לבין צדק ומשמשים מעין ברומטר המשקף עמדות חברתיות כלפי פשע, נורמות ומוסר.

בלשים ספרותיים כמשקפים תקופות היסטוריות שונות

מחקר ספרות בלשית מאפשרת להכיר מקרוב את ה-"צַייְטְגַייְסְט", כלומר, את רוח התקופה. הבלשים הספרותיים מגלמים פרופילים פסיכולוגיים מגוונים ולמעשה מהווים בבואה לבעיות ולדילמות המוסריות של זמנם. ההסתמכות של שרלוק הולמס על שיטות מדעיות ועל היכולת הדדוקטיבית שלו או ההיגיון החד המנחה את הבלש הספרותי הראשון אוגוסט דופין – כולם עולים בקנה אחד עם התקופה הויקטוריאנית, שהעמידה את המדע, הרציונליות ואת הקידמה במרכזה. בלשים ספרותיים כמו סם ספייד של דאשיאל האמט או פיליפ מארלו של ריימונד צ'נדלר שיקפו תהפוכות חברתיות, כשנאלצו לנווט בעולם של שחיתות ועמימות מוסרית, ושיקפו את השנים שלאחר מלחמת העולם השנייה.

אך ספרות בלשית אינה כביש חד סטירי. היא לא רק משקפת את הלך הרוח והזמן שבו נכתבה, היא גם מבקרת את החברה והתקופה, ובתורה מעצבת את ערכי התרבות. והביטוי הבולט לכך הוא כשבלשים ספרותיים כמו הרקול פוארו, שרלוק הולמס ופיליפ מארלו הפכו לסמלים ולאייקונים תרבותיים הידועים בכל העולם.

במחלקה לספרות משווה בבר-אילן תוכלו ללמוד על ספרות בלשית ועל בלשים ספרותיים במסגרת תואר ראשון, ואף לחקור נושא זה במסגרת תארים מתקדמים.

לפרטים נוספים בנושא לימודים ומחקר בלשים ספרותיים במחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ונחזור אליכם בהקדם.