ראש המחלקה: ד"ר יעקב מאשיטי
שלום רב לקהילת הסטודנטיות והסטודנטים שלנו ולשוקלים והשוקלות להצטרף אלינו. שמי יעקב מאשיטי וברצוני להודות לכן.ם על ההתעניינות בתוכניות הלימודים שמחלקתנו מציעה לציבור הלומדות והלומדים.
השאלה הנשמעת יותר ויותר בימינו היא ״למה ללמוד מדעי הרוח?״ השאלה האמיתית שעליכן.ם לשאול היא ״למה לא ללמוד מדעי הרוח?״ ספרות, היסטוריה, פילוסופיה, לימודים קלאסיים ומוזיקה הם רק כמה מהתחומים שהפקולטה למדעי הרוח מציעה ללומדים באוניברסיטת בר־אילן. משימתה של המחלקה לספרות משווה היא לפתוח לכן.ם חלון לעולם של טקסטים, מארג מרהיב וצבעוני של יצירות המשקפות את חיפושו של האדם אחר משמעות, התמודדותו של האדם עם השאלות הגדולות והקטנות של החיים. ספרות היא רגע של מפגש, מפגש עם צורות חשיבה שונות משלנו, מפגש שמכריח אותנו להיפתח ולהיחשף לשוני. בספרות תוכלו לגעת במורכבותה של המציאות האנושית, לגשת אליה בעיניים ביקורתיות ובעזרת כלים פרשניים חדים. ובעולם שלנו, פסיפס משתנה של רשומות (פוסטים) ותמונות, ציוצים ורטוריקה, תואר בספרות משווה הוא לא רק שימושי: הוא הכרחי.
אז מה באמת אפשר לעשות עם תואר בספרות? כשמסתכלים על המציאות הלא פשוטה בשוק העבודה, ברורה ההחלטה לבחור בתחום בו תוכלו למצוא עבודה. לימודים באוניברסיטה הם עניין יקר, ואם צריך להשקיע אז רצוי לעשות זאת בתחום שיניב פירות ויביא פרנסה ויציבות כלכלית. אז דעו שבשנים האחרונות בחברות היי־טק ובמשרדי הממשלה, נוסף על חברות פרטיות בתחומים אחרים, מוגדרים לימודים במדעי הרוח כבונוס משמעותי לקראת העסקתו.ה של המועמד.ת. יש היום יותר ויותר מנכ״ליות ומנכ״לים בהיי־טק שרואים במורכבותו של העולם אתגר שאינו מאפשר התמודדות חד־גונית דרך מיומנויות שנרכשו בהכשרה מקצועית טכנולוגית או מדעית בלבד.
רוצות.ים דוגמאות? אוקיי, הנה כמה דוגמאות בולטות שמצביעות עד כמה תחום ההיי־טק זקוק לאנשים עם חשיבה ביקורתית ועם היכולת להתמודד עם רעיונות ועם הרב־ממדיות:
- מנכ״לית יוטיוב לשעבר, סוזן ווייציצקי, למדה תואר ראשון דו־חוגי בהיסטוריה ובספרות באוניברסיטת הארוורד.
- מנכ״ל סלאק לשעבר, (slack.com) סטיוארט באטרפילד, למד תואר ראשון בפילוסופיה באוניברסיטת ויקטוריה ותואר שני בפילוסופיה ובהיסטוריה של המדע בקיימברידג'.
- מייסד אליבאבא, ג׳אק מה, למד ספרות ושפה אנגלית באוניברסיטתHangzhou Normal .
אבל יודעות ויודעים מה? בעוד העולם הפך רבגוני, מורכב, מולטי־תרבותי וגלובלי, האקדמיה הפכה יותר ויותר מכוונת להכשרה מקצועית צרה וחסרת עומק. זאת אירוניה כואבת ופרדוקס מצער!
אז בואו נשים את הקלפים על השולחן: כדי למצוא עבודה אתן.ם לא חייבות.ים ללמוד רק תחום מקצועי אחד ולהתמחות בו. מה שעולם התעסוקה באמת צריך היום זה אנשים עם השכלה רחבת אופקים וחשיבה עמוקה. סטיב ג'ובס הצהיר כי ״טכנולוגיה לבדה, לא די בה. אלה הן טכנולוגיה ואמנויות יחד, טכנולוגיה ומדעי הרוח, שיחד מניבים תוצאות שגורמות ללבנו לשיר.״ אחרים, כמו סטיב יי, מייסד ומנכ"ל חברת הפרסום MediaAlpha, טוענים שסטודנטים עם השכלה במדעי הרוח מצליחים להתמודד עם ייחודיותה של הסובייקטיביות האנושית ועם האמביוולנטיות הנובעת ממנה. אנשים עם השכלה טכנולוגית־מדעית בלבד נוטים לפשט נושאים, לשאוף לפתרונות מהירים ולעובדות חותכות; לעומתם, בוגרי תוכניות לימודים במדעי הרוח מצליחים להכיל את המורכבויות ומביאים לשולחן את יכולתם לגוון צורות חשיבה, ניגשים לבעיות מזוויות שונות. וכמו שצוטט באטרפילד לעיתון פורבס (Forbes) כשנשאל מהם הכישרונות שרכש בלימודי הפילוסופיה בפרט ומדעי הרוח בכלל: ״היכולת לכתוב בבהירות רבה ולעקוב אחר טיעון מתחילתו ועד סופו [...] וכאשר למדתי היסטוריה של המדע, למדתי על הדרכים שבהם כולם מאמינים שדבר־מה הוא אמת – כמו הרעיון העתיק שיש איזה אתר באוויר שמפיץ כוחות כבידה – עד שהם מבינים שהדבר אינו נכון.״
השתכנעתן.ם?? אז בואו ללמוד במחלקה לספרות משווה! המרצות והמרצים שלנו ילוו אתכן.ם במסע דרך נפלאות האסתטיקה המערבית, מסע היסטורי מהפילוסופיה והספרות הקלאסיות ועד המאה ה־21. בשתי המגמות המעשיות שלנו, לכתיבה יוצרת ולדרמה ותיאטרון, תוכלו להתנסות בכתיבה ספרותית, במשחק ובאמנויות הפרפורמנס. במחלקתנו תלמדו לנתח ולפרש פרוזה ושירה, מחזות וקולנוע. הכיתות שלנו מאפשרות שיח, דו־שיח וביטוי חופשי של כל הדעות, מתוך מגמה בין־תחומית ברורה שמעודדת יחסי גומלין בין דיסציפלינות שונות.
מי אני:
נולדתי ב־1972, ברומא שבאיטליה. למדתי בבתי ספר בין־לאומיים בעיר, וסיימתי תיכון אמריקני ב־1989. למדתי באוניברסיטה, קודם כימיה (שנה ראשונה בלבד!) ואז ספרות ושפות אירופיות מודרניות – את התואר הראשון סיימתי בהצטיינות ב־1995 עם תזה על הדרשות של ג׳ון דאן, משורר ואיש דת שחי באנגליה במאה ה־17. ב־1996 עליתי ארצה וגרתי בקיבוץ דתי שדה אליהו שבעמק בית שאן. אחרי כמה שנים של עבודה חקלאית קשה בחום ובקור, החלטתי לעזוב את הקיבוץ, התחתנתי ונרשמתי לדוקטורט בספרות אנגלית באוניברסיטת בר־אילן – ושוב חזרתי לאהבת נעוריי, ג׳ון דאן. לאחר שהשלמתי כתיבת דיסרטציה על השירה האלכימית במאה ה־17, התקבלתי לפוסט־דוקטורט באוניברסיטת פנסילבניה, ובסופו חזרתי ארצה. ב־2007 קיבלתי תקן במחלקה לספרות משווה, שהפכה מאז לבית השני שלי.