כתיבת שירה: ללמוד איך כותבים שירה במסגרת תואר בספרות משווה בבר-אילן
כתיבת שירה נלמדת במסגרת תואר ראשון ושני במגוון מסלולים במחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן, כאשר קורסי כתיבת השירה מעניקים לסטודנטים ולסטודנטיות הזדמנות לשכלל ולפתח את יכולת כתיבת השירה דרך קריאה, כתיבה, דיון ותיקון. אז אם אתם מוקסמים משירה, בעלי תשוקה למילה הכתובה ואתם רוצים לדעת איך כותבים שירה, כדאי לדעת שהמחלקה לספרות משווה בבר-אילן מציעה לימודי כתיבת שירה. לצד מגוון קורסי כתיבת שירה לומדים הסטודנטים מבחר עשיר של קורסים, חוקרים וקוראים טקסטים במגוון סוגות ומאת רפרטואר רחב של יוצרים, ואף מתנסים בסדנאות כתיבה, כך שבסיום הלימודים הבוגרים יוצאים עם הכשרה משולבת ומקיפה בספרות ובשירה.
לימודי כתיבת שירה בבר-אילן
חריזה, משקל, דימוי, מטאפורה, בלדה, הַייקוּ, מקאמה, סונטה, חמשיר, פיוט, שירה לירית, ולאחרונה גם סְפּוֹקֶן ווֹרְד – אלו הם רק חלק מהנושאים אליהם נתוודע במסגרת סדנת כתיבת שירה במסגרת תואר ראשון ותואר שני במחלקה לספרות משווה בבר-אילן ויש עוד נושאים מרתקים רבים נוספים. מטרתה של סדנת כתיבת שירה היא לעודד כתיבה עצמאית, מקורית לצד קריאה ביקורתית ולהעניק לכל אחד ואחת מהסטודנטים מרחב לחקור ולגלות את הקול היצירתי הייחודי שלהם. המחלקה לספרות משווה בבר-אילן גאה לשמש חממה לסטודנטים בעודם מעצבים את דרכם ככותבי שירה ומשוררים ומציעה מגוון מסלולי תואר בספרות משווה המשלבים סדנאות כתיבת שירה בסביבה אקדמית יצירתית, תומכת וחמה.
רוצים ללמוד איך כותבים שירה? - לקבלת מידע בנושא לימודי כתיבת שירה במסגרת תואר במחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן, ניתן ליצור קשר בעמוד צור קשר או בטלפון: 03-5318281
מסלולי תואר המשלבים לימודי כתיבת שירה במחלקה לספרות משווה בבר-אילן
המחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן מקיימת מגוון מסלולי תואר ראשון ותואר שני, הכוללים לימודי כתיבת שירה, ביניהם ניתן למנות את הבאים:
- לימודי כתיבת שירה במסגרת תואר ראשון – לבחירת הסטודנטים 2 מסלולי תואר ראשון בספרות משווה, מסלול תואר ראשון חד-חוגי או תואר ראשון דו-חוגי לא מובנה. במהלך לימודי התואר הראשון נלמד על תולדות הספרות, פרוזה, דרמה ותיאטרון, אמנות בינתחומית, אסתטיקה וביקורת, על החיים כסיפור ועוד קורסים מרתקים נוספים, כאשר לצד קורסים אלו נלמד גם כתיבת שירה בקורס בשירה, בחטיבת הליריקה וכן בקורס כתיבה במסגרת קוראים, חושבים וכותבים.
- לימודי כתיבת שירה במסגרת תואר שני - מגמת כתיבה יוצרת בתואר שני בספרות משווה (ללא תזה) מציעה מסלול ייעודי בכתיבה יוצרת, וחושפת את הסטודנטיות והסטודנטים לטכניקות כתיבה יצירתית הן בפרוזה והן בשירה בד בבד עם פיתוח כישורי הכתיבה והיצירה של הסטודנטים. מסלול תואר שני בספרות משווה עם התמקדות בכתיבה יוצרת עשיר בקורסים חווייתיים ובסדנאות מעשיות בכתיבת שירה.
יתרונות לימודי כתיבת שירה במסגרת תואר בספרות משווה בבר-אילן:
- לימודי כתיבת שירה במחלקה לספרות משווה משלבים בין תיאוריה לפרקטיקה ומאפשרים לסטודנטים לחקור סגנונות מגוונים תוך עיצוב דרכם ככותבים ויוצרים.
- סדנאות כתיבה שירה כמו קורסים נוספים במסלולי התואר במחלקה לספרות משווה בבר-אילן נערכים בהנחיית יוצרים וכותבים מוכרים, המגיעים מהשורה הראשונה של שדרת היצירה הישראלית, ביניהם: המשורר אליעזר כהן, הסופרת יהודית קציר והסופר והעורך יובל שמעוני.
- לצד לימודי כתיבת שירה נקרא מגוון רחב של טקסטים משלל מקורות, תקופות, תרבויות וסוגות, נכיר טכניקות כתיבת שירה וצורות מבע שונות.
- בפני בוגרי המחלקה לספרות משווה בבר-אילן פתוחות שפע של אפשרויות תעסוקה, ובוגרינו משתלבים בתפקידי מפתח כדרמטורגים, כותבים, חוקרים באקדמיה, כמורים, כעורכים ספרותיים, כעורכים בעולם התקשורת ועוד.
- ניתן לשלב עם הלימודים במחלקה לספרות משווה לימודי תעודת הוראה.
- הלימודים במחלקה הם חווייתיים וכוללים רפרטואר של פעילויות, ביניהן: ימי עיון, כנסים אקדמיים, מפגשים עם יוצרים, סיורים מודרכים במרכזי תרבות ודיאלוג אינטלקטואלי פתוח בין סגל המרצים לבין הסטודנטים.
לקבלת מידע בנושא לימודי כתיבת שירה במסגרת תואר במחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן, ניתן ליצור קשר בעמוד צור קשר או בטלפון: 03-5318281
איך כותבים שירה?
כתיבת שירה היא גם אומנות וגם מלאכה. היא משלבת יצירתיות, כישרון, רגישות, כושר התבוננות אך גם התמדה, נחישות, למידה ופיתוח מיומנויות כתיבה בתחום. באשר לשאלה איך כותבים שירה, אין תשובה אחת ויחידה. לכל אחד ואחת יש את הדרך הייחודית שלהם לכתוב. לכל אחד השפה שלו, הקצב, הצליל ועולם הדימויים שלו וכל אחת מעבירה רעיונות אחרים בשירתה.
זה מתחיל בנושא. אפשר לכתוב על סביבה קרובה או רחוקה, על טבע, לספר סיפורים מיוחדים, ריאליסטיים או דימיוניים, לעסוק ברגשות או בשאלות פילוסופיות מהותיות.
וממשיך במציאת השראה - ניתן למצוא השראה בזיכרון אישי או רגשי או מתצפית סביבנו. לעיתים השראה לכתיבת שירה מגיעה מחפצים ולעיתים מאנשים, פעם בעקבות אירוע בנאלי ופעם אחרת מאירוע אקטואלי.
ומה עם חריזה? - זה עניין של בחירה, לא חובה. יש חריזה סופית, חריזה פנימית, יש חרוז פותח וחרוז מדומה, יש חרוז חופשי או חרוז מבריח.
ולגבי הסגנון - יש לבחור גם את סוג השירה. האם כותבים סונטה, הייקו, שיר עם לחן או ללא, שיר היפ הופ, בלדה או שיר קודש פיוטי.
בעת כתיבת שירה יש להחליט אם מוסיפים אמצעים אומנותיים ופיגורטיביים ומשלבים משחקי לשון. כך ניתן לתבל ולהוסיף רבדים לשירה: מטאפורות, דימויים, תיאורים מוגזמים (היפרבולה), אנטונומזיה (שילוב שם של אדם מפורסם). אפשר גם לעשות שימוש באנאפורה (לפתוח כל שורה באותה מילה), אפיפורה (לסיים כל שורה באותה מילה), באוקסימורון (לכתוב מילים הסותרות אחת את השנייה) או באקרוסטיכון (שיר שהאותיות הראשונות בכל שורה יוצרות משפט או מילה משמעותיים).
בשלב הבא, צריך לערוך, לתקן ולשייף. ללטש ניסוחים ולחדד ניואנסים חשובים. כדאי לקרוא בקול, ולקבל משוב. ולבסוף, לחלוק עם העולם את השיר.
תוהים איך כותבים שירה? - קוראים, מנתחים ומעמיקים ביצירותיהם של משוררים אחרים, גם הקלאסיים וגם אלו העכשוויים. כך לומדים סגנונות שונים, טכניקות כתיבה מגוונות, אמצעים אמנותיים, מקבלים השראה ומרחיבים את האופקים היצירתיים.
חשוב גם לפנות זמן ולהקדיש אותו לכתיבה: לתרגל, לכתוב ולמחוק. לא לחשוש לשנות, לטעות, לתקן ולדייק. מומלץ לתרגל כתיבה חופשית מבלי לדאוג למבנה, הגיון או סגנון, על מנת לפתח את מיומנות הכתיבה ולהעלות רעיונות וכיוונים חדשים.
וכדאי לרכוש כלים לכתיבת שירה במסגרת מקצועית אשר בקיאה באבני הבניין של השירה, כזאת שתאתגר ותפתח את הפוטנציאל הגלום בכם ובכן ותעזור למצוא את הקול הייחודי שלכם. מסגרת כדוגמת המחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן, המציעה מגוון קורסי כתיבה שירה וסדנאות כתיבה במסגרת תואר ראשון ושני ומטפחת את הדור הבא של הכותבים והיוצרים בישראל.